Daisypath Happy Birthday tickers

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, March 28, 2016

resepi kek karamel pelangi

lapisan puding karamel
3sb gula(goreng tanpa air hingga gula cair n bertukar ke color perang, tp jgn sampai hangit, nanti pahit.. tuang ke dlm loyang n ketepikan sekejap)
3 biji kuning telur
2 biji telur A
3/4 tin susu cair
4sb gula castor
1/2sk esen vanila
cara; satukan semua bahan n pukul dgn wisk hingga gula hancur.. jgn pukul kuat hingga berbuih, nanti tekstur puding x cantik.. tapis n tuang ke dlm loyang.. bakar secara waterbath d dlm oven, selama 20 min, suhu 180..

utk kek(adunan 1)
6 biji putih telur(3 biji putih telur yg d asingkan utk puding td + 3 biji putih telur yg baru)
1/2 cawan gula castor
cara; pukul putih telur n gula dgn kelajuan tinggi hingga jd meringue(bertanduk), ketepikan.

adunan 2
3 biji kuning telur(3 biji yg diasingkan dr putih telur utk buat meringue td)
1/2 cawan gula castor
80ml air
50ml minyak
1sk esen vanila
3/4 cawan tepung gandum
cara; pukul kuning telur n gula hingga bertukar color jd kuning pucat, kmudian masukkan minyak, air, esen vanila.. pukul lg.. akhir sekali masukkan tepung gandum.. pukul sekejap, matikan mixer..

satukan adunan 1 & adunan 2, gaul secara kaup balik.. jgn byk sgt kacau, nanti ruang udara yg trperangkap dlm meringue berkuran, hasilnys kek kurang naik n x gebu.. kmudian bhgikan kpd bbrp color, sy bhgikan kpd 4 color, sudukan adunan secara selang seli setiap color, buat hingga habis..
bakar juga dlm teknik waterbath selama 50-55 min, suhu 180..
seleoas dah masak, jgn terus terbalikkan, keluarkan dr oven dlm 5-10 min sblum diterbalik..

resepi ni utk loyang saiz 8", klau yg buat besar lg, lebihkan adunan..

**teknik waterbath; loyang kek dilapik dgn sebiji lg loyang besar berisi air..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...