Daisypath Happy Birthday tickers

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, February 6, 2013

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

Assalamualaikum..

Fuh boring seh! harini aku ditinggalkan keseorangan di rumah..mak, abah & abang g berubat abah kat machang..pepagi lagi diorang da kuar..takut orang ramai katanya

Sume keje umah da pon dibereskan..sapu sampah, sapu lantai, kemas umah, jemur kain & masak...done! bila cakap pasal masak neh nak la aku kongsikan menu masakan aku untuk tengahari ni. Tadi xtaw nak masak apa, buka fridge tengok ada ayam 2 ketul..terfikir di minda nak buat apakah dengan ayam2 ini...ekekeke..bila hampir sejam bertukus lumus di dapur maka terhasil la masakan ni....tadaaaaa

ayam masak merah berempah
Ekcelli aku tak taw apa nama masakan yang terhasil ni, so aku bantai je letak nama sedemikian..huhu. Nak masak dia simple je, aku main letak je ikut bahan yang ada kat dapur..ahaks

Bahan2
-isi ayam (dipotong kecik2 & digaul dgn serbuk pasti sedap knoor + sdikit serbuk kunyit)
-tepung jagung
-minyak
-sedikit rempah 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis)
-3 ulas bawang merah*
-4 ulas bawang putih*
-sedikit halia*
-sebiji tomato*
-5 tangkai cili kering*
-air
-garam
-sedikit serbuk perasa
-1 sudu besar sos tiram
-1 sudu besar kicap
-1 sudu besar sos cili
-sedikit gula

Note: Ayam yang telah digaul hendaklah diperap buat seketika & bahan yang bertanda * hendaklah dikisar bersama

Cara2
1. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. (guna minyak yg banyak supaya ayam tenggelam)
2.Bila minyak da betol2 panas, gaulkan ayam dengan tepung jagung & terus goreng. (bila da masak, ketepikan)
3. Ambil sedikit minyak gorengan ayam tadi, panas kan dalam kuali yg lain & tumis rempah 4 sekawan.
4. Masukkan bahan kisar, biar sehingga pecah minyak.
5. Masukkan air, garam & serbuk perasa..gaul sebati.
6. Masukkan sos tiram, kicap & sos cili, gaul mesra & masukkan gula.
7. Bila da nampak garing boleh la tutup api..

Note: Masak dengan api sederhana, garam, gula & yg sewaktu dgnnya 2 letak la secukup rasa & klo xnak kuah terlalu pekat boleh tambah air..terpulang pada citarasa masing2..okeh, selamat mencuba ^_^



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...